lauantai 23. kesäkuuta 2012

Kantamisesta, osa 2: Pieniä vinkkejä.

Tässä kymmenen kantokuukauden aikana me ollaan törmätty muutamaan ongelmatilanteeseen ja kaikkiin on lopulta löytynyt ratkaisu. Onneksi on foorumeita ja vauvakerhoja, joissa voi kysellä neuvoja. 

Ongelma: Selkä kipeytyy kantaessa
Ratkaisu: Kannattaa kokeilla saisiko vauvaa ylemmäs

Vauva alempana.                                    Vauva ylempänä.

Jos repun vyö on lantiolla, vauva ei ole kantajan tiellä. Mutta silloin selkä kipeytyy helpommin.

Ongelma: Vauva ei viihdy selässä
Ratkaisu: Kannattaa kokeilla saisiko vauvaa ylemmäs 


Vauva alempana.                                   Vauva ylempänä.

Kun vauva on korkeammalla, se näkee kantajan olan yli. Korkeammalla vauva saa paremman asennon, kun ei ole kantajan selkä heti kiinni nenässä.
Neliöliinan hihnat kuuluisi laittaa vauvan pepun alle, tukemaan vauvaa. Mutta en ole vielä oppinut miten saan ne sinne kun sidon selkään.


Ongelma: Niska, hartiat tai pää kipeytyy kantaessa
Ratkaisu: Kannattaa kokeilla auttaisiko liinan levittäminen

Liina mytyssä olkapäillä.                    Liina levitettynä olkapäällä.
Kun liinan levittää hihoiksi, hartiat tai niska eivät kipeydy niin helposti. Takki on vaikeampi pukea päällä ja käsiä ei oikein hyvin saa nostettua ylös, mutta kaikkeen tottuu :)

Ongelma: En osaa imettää liinassa
Ratkaisu: Kannattaa kokeilla erilaisessa liinassa :)

Vielä huomaamattomampaa on, jos asettelee rengasliinan pään näköesteeksi. 
Kun Nestori oli pieni, onnistuin imettämään trikooliinassa kehtoasennossa. Mutta vain ihan muutaman kerran. Liinassa imettäminen ei pitäisi olla mitenkään ihmeellistä: sidontaa vain löyhennetään, että vauva on tarpeeksi matalalla. Mutta en ole kertaakaan onnistunut pitkällä liinalla. Repussa, neliössä ja rengasliinassa onnistuu jo.

Ongelma: Vauva nukahtaa kauppareissulla rengasliinaan ja sen pää keikkuu ikävän oloisesti
Ratkaisu: Kannattaa kokeilla voisiko päätä tukea rullaamalla jotain liinan yläreunaan

Rengasliinan liehu on kiepattu liinan yläreunaan.

Vastaavaa pään tukemista kuulemma käytetään paljon pikkuvauvojen kanssa. Siis ne käyttävät, jotka oppivat käyttämään kudottua liinaa ennen kuin vauva kannattelee päätään kunnolla. Liinan yläreunaan voi rullata vaikkapa harson.

19 kommenttia:

 1. Ehdin vasta nyt lueskelemaan - ihanaa, kun kirjoittelit kantamisesta! :) Tämä on mulle jotenkin sellainen läheisyysjuttu ja on aina kiva katsella kuvia teistä, kun Nestori on liinassa ja lähellä sua <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantaminen on kyllä niin ihanaa! Nykyään, kun Nestori on utelias pieni tutkija, kanniskelen muuten vain. Vaikka Nestori ei sitä pyytäisi. Mutta minä tarvitsen sitä :)

   Poista
  2. Sama juttu, kiva lukea kantamisesta. Mutta huono puoli tosiaan se, että nyt on alkanut selkä kipeytyä muutaman kuukausien kantamisen jälkeen. Voi kun pääsisi hierojalle :)

   Poista
  3. Kantaminen on ihanaa ja kun siihen on hurahtanut, tekee mieli julistaa sitä koko ajan ;)
   Hieroja varmasti auttaa! :)

   Poista
 2. (Onko sulla muuten tarkoituksella tuo sanavahvistus päällä kommenteissa? :) Mulla on varmaan jokin hahmotushäiriö, kun en ikinä saa niitä sanoja ekalla kerralla oikein :D. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaah, ei kyllä ole tarkoituksella, ja tuohon edelliseen viestiisi kun vastasin, multa ei kysytty sanavahvistusta. Outoa.

   Mullekin ne on joskus vaikeita, vaikka nyt ne onkin helpottunut, kun toinen sanoista on numeroita :)

   Poista
 3. Riina; se kysyy vain vierailevilta kommentoijilta sen sanavahvistuksen ja sen voi ottaa pois asetukset- kommentointi- sanavahvistus (robottijuttu).. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä postauksesta, toi eka varsinkin pitää itse pistää mieleen.
  Nimim. Huonoselkäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä, että on hyödyllinen juttu! Mietinkin, ettei me voida olla ainoita, jotka on törmännyt näihin ongelmiin :)

   Poista
 5. Mistä tietää, ettei rengasliina paina vauvan polvitaipeita ja estä jalkojen verenkiertoa esim. sivulla/lonkalla kannettaessa? Pitäisikö liinan reunan mennä ihan polvitaipeeseen vai pidemmälle, siis vauvan sääreen asti? Vauvan asento siis samanlainen kuin Nestorilla viimeisissä kuvissa, mutta sivulla eikä edessä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä määkin oon miettinyt, mun mielestä aina puhutaan, että liina pitää levittää polvitaipeesta toiseen. Joskus Nestorille on jääny punaiset rantut liinan reunasta, mutta ei se oo tuntunut Nestoria haittaavan. Kun Nestori on mulla tuossa rengasliinassa, sen jalat jää melkein aina tuolla lailla suoriksi. Oon miettinyt, että syynä voi olla se, että mää oon pullea. Hoikan kantajan sylissä lapsen jalat ehkä asettuvat polvesta koukkuun?

   Poista
 6. Enpä kiinnittänytkään huomiota, mutta Nestorillahan tosiaan on jalat aika suorina. Ainolla ovat tosiaan koukussa ja kun sääret roikkuvat alaspäin, mietin aina välillä, kiertääkö veri varmasti hyvin. Nestorin asento näyttää jotenkin paremmalta. Eiköhän se sitten ole polvitaipeesta toiseen kuitenkin, koska itsekin olen tuon ohjeen joka paikasta lukenut.

  VastaaPoista
 7. Tiedätkö, mä en oo osannut ajatella edes, että kudotussa liinassa vauvan kantaminen olisi haastavaa aluksi. :D Eetu on matkannut Amazonaksessa ihan alusta saakka. :D
  Tosin, on mulla tietty kantokokemusta ennestään Neelan osalta, eli sidontoja en alkanut opettelemaan alusta ja käsituntuma liinailuun oli aika hyvä.

  Meidän rengasliina (eka meille!) kotiutuu muuten huomenna tai ylihuomenna. Sittenpä otammekin kaikki vinkit vastaan. Tosin, te ette varmaan ihan pienenä liinaillutkaan renkaan kanssa? Eetuhan ei vielä päätään jaksa kannatella, joten omat haasteensa se tuo mukanaan. Ihana kuitenkin päästä opettelemaan uutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit rullata harson rengasliinankin yläreunaan Eetun päätä tukemaan.

   Monet kokee kudotun liinan haastavammaksi, kun se ei anna sitojalle yhtään anteeksi. Trikooliinan voi sitoa vähän sinne päin ja silti se on mukava :) Mutta tosiaan, ei kudottukaan vaikea ole, vaikeampi vain :)

   Me saatiin rengasliina vasta kun Nestori oli puolivuotias. Mutta ihan varmasti osaat sillä kantaa, kun pitkälläkin sujuu :)

   Poista
 8. Kiitos tästä. :) Nyt meillä ongelmana on, ettei Aarre malttais viihtyä missään kantovälineessä ja liinassa tuskastuu heti, kun on liian kuumakin... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, koskahan tänne tulee liian kuuma! Vähän olis jo kesän syytä tulla, mulla alkaa nimittäin koulu kolmen viikon päästä :)

   Voi olla, että Aarre on jo niin utelias, ettei malta olla kasvot vastakkain. Onko teillä rengasliinaa tai mahkuja kokeilla? Siihen on tosi helppo laittaa lapsi lonkalle, ja siitä näkee paremmin. Tai, toki vois opetella sitomaan pitkälläkin liinalla lonkalle..

   Poista
  2. Meillä ei ole rengasliinaa, mutta oon kyllä pitkään miettinyt sen hommaamista... Oisko sulla mitään suosituksia? Mulla helposti niskat kipeytyy niin oon miettinyt, et jaksanko sitten rengasliinalla kantaa kun paino ei niin tasaisesti jakaudu. :) Sylissä kyllä sais Aarrea kantaa vaikka koko ajan, mutta tosiaan kasvot pitää silloinkin olla menosuuntaan tai muuten menee hermot.. ;)

   Poista
  3. Toi meidän rengasliina on Gira ja oon tosi paljon tykännyt. Mun mielestä ne on aika samanlaisia kaikki. Eroa on tuossa renkaiden kiinnityksessä. Meillä on laskostettu kiinnityskohta, joidenkin mielestä se ei oo niin hyvä, kun liinaa ei voi levittää olkapäälle niin helposti. Laskostamattoman kiinnityksen voi levittää helpommin. Rengasliinalla kantaessa on erityisen tärkeetä, että liina ei osu kaulaan, vaan on enemmän olkavarren päällä. Sitä kättä ei sit kantaja saa nostettua ylös.
   Yleensä sanotaan, että rengasliinalla ei oikein jaksa pitkää aikaa kantaa, juuri toispuoleisuuden takia. Mutta se, mitä kukin kokee pitkäksi ajaksi, on niin yksilöllistä. Me käytiin bussilla Ikeassa, koko reissuun meni viisi tuntia ja Nestori oli sen ajan rengasliinassa. Mitä ny lounaan ajan istu syöttötuolissa. Oli kyllä olkapäät kipeähköt, pitkällä liinalla olis ollu järkevämpää lähtee, mutta meni se noinkin.

   Lonkalla Nestorikin viihtyy selkeesti paremmin, kun siitä näkee kunnolla.

   Poista