maanantai 13. helmikuuta 2012

Ensimmäinen oikea lounas.

Tänään söimme Nestorin kanssa ensimmäistä kertaa lounasta yhdessä. Tai no, on sillain käynyt monesti, että imetän syödessä, mutta nyt me molemmat söimme samaa ruokaa. Tai siis osittain samaa, mulla oli lautasella lohta ja porkkanaa, Nestorilla porkkanaa ja kananmunaa. Kukaan ei varmaan ylläty kun tämä ylihössöttävä äiti videoi tapahtuman :D Kokonaisuudessaa lounas kesti toistakymmentä minuuttia, mutta napsin parhaat pätkät ja kooste kestää kaksi minuuttia.


Englanninkielinen termi baby-led weaning, eli blw, tarkoittaa vauvantahtista vieroitusta (imetyksestä). Lyhyesti sanottuna ideana on antaa vauvan tutustua kiinteään ruokaa omassa tahdissaan ja tutustumisen alkuvaiheessa vauva saa yhä kaiken ravintonsa maidosta. Hiljalleen, vauvan käsien ja suun kehittyessä, vauva oppii nielemäänkin jotakin, mutta alkuun vauva tutustuu ruokaan ja kokeilee miltä se tuntuu, mitä sille voisi tehdä.

Joidenkin lääkäreiden mukaan täysiaikainen vauva ei tarvitse maidon lisäksi muuta ruokaa vielä seitsenkuisenakaan, mutta entä meidän ennenaikainen pikkuinen? Loppuuko Nestorin rautavarastot, kun se ei kerinnyt kohdussa niitä kartuttaa tarpeeksi? Pitäisikö meidän syöttää sosetta Nestorille, että se saa tarpeeksi ravinteita? Jaa'a.. Katsellaan.. Tässä on viikossa tapahtunut niin huimaa kehitystä Nestorin motoriikassa, että voi olla että jo kuukauden päästä tuo osaa niellä ruokaa! 

12 kommenttia:

 1. ihan huippu! ihan parhaan näköstä toi kananmunan syöminen :D
  mä muuten sitä mietin et onko siihen joku syy miks suositellaan just mikromunakasta, miksei paisteta pannulla normaalisti?
  t. yks avuton keittiössä, joka ei syö vihanneksia ja vihaa munakasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyl niin ihana kattoo kun toinen syö! Se on niin mielenkiintoista kun toinen on niin tosissaan!

   Mun mielestä paistinpannua ei suositella kun sillä tulee ruokaan karsinogeenejä, kun aina se vähän kärtsää. Siks kai lihakin suositellaan keittää (tai sit uunissa, ehkä?)

   Kohta opit syömään kaikkee, kun näytät esimerkkiä :) Tai no, vauvat ei kyl paljon esimerkkiä kaipaa, kaikki menee suuhun kuitenkin :D

   Poista
 2. Iiiihana video! Hihittelin täällä hulluna, erityisesti tuolle kananmunan syömiselle :) Itse olen sitten varmaan aivan innoissani syöttämässä kaikenlaista omaa syötävää vauvalle...

  VastaaPoista
 3. Ihana video! :D Mäkin haaveilin sormiruokailusta ja 6 kuukauden täysimetykseksestä. Oli kova paikka aloittaa kiinteät, vaikka käsky tuli lääkäriltä. Mutta ehkä sitten ens kerralla ;)

  Tehän voisitte mittauttaa hemoglobiinin neuvolassa, jos huolestuttaa se raudan saanti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko antaneet soseiden ohella sormiruokaa?

   Oon ymmärtänyt, että monet perheet tekevät niin, kun aikuiset syövät, vauva saa hipelöidä jotain syöttötuolissa samalla. Siten vauva oppii myös sosiaalisia taitoja, eikä joudu olemaan ulkopuolinen.

   Tossa hemoglobiinin mittaamisessa oli joku ongelma, olisko ollu niin, ettei se korreloi vauvoilla raudanpuutosta, vai miten se oli.. Mutta hyvä kun sanoit, olin unohtanut koko jutun!

   Poista
  2. Joo, meillä sormiruokaillaan soseiden lisäksi kyllä ja hauskaa puuhaa on! :)

   Aarrelta on neuvolassa mitattu hemoglobiini moneen otteneseen, kun se oli syntyessä liian alhainen eli kai se jotain suuntaa ainakin antaa se arvo? No mut aina voi ottaa tuon rauta-asian puheeksi jos huolettaa :)

   Poista
  3. Aarren tapauksessa soseet on kyllä aivan varmasti paras vaihtoehto! Ja on hyvä, että hemoglobiinia on seurattu.

   Nestorilla on huomenna neuvola, taidan ottaa tuon rauta-asian puheeksi.

   Poista
 4. Hienoa Nestori! Noin se makumaailmaan tutustuminen alkaa. :)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana N <3

  Hän on niin kasvanut ja on niin ihana. Tämä vaikuttaa oikein mukavalta projektilta =)

  Toivottavasti nähdään pian!

  VastaaPoista